WAKAF, SEDEKAH- tidak sedikit pun akan mengurangkan hartamu.

Berada di dalam dunia covid-19, suatu suasana yang tidak pernah terfikir dan terjangka.

Boleh saja kita jadi panik, marah, kecewa dan sebagainya. Atau kita boleh juga kembalikan semula takdir ini dengan kepada Allah swt yang mengizinkan semua ini berlaku.

Semalam, saya buat satu post dalam group wassap kejiranan wanita KRT perumahan.

Usaha membantu mengumpul dana untuk membina sebuah madrasah di Nigeria.

Sungguh, setakat waktu ini, sambutan dan responnya kurang memberangsangkan. Mungkin orang ramai takut hendak mengeluarkan duit dari poket masing- masing.

Allahu…πŸ˜”πŸ˜”

Ia adalah ujian sebenarnya. Allah ingin melihat kita ini bagaimana sebenarnya?

Adakah kita takut dengan rezeki yang telah Allah janjikan.

❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇❇

Salam buat sahabat jiran wanita. Maaf saya mengambil sedikit masa puan- puan. Izinkan saya hendak berkongsi cerita.

Pada tahun 2018, tahun di mana Surau kita Nur As Sobirin membuka wakaf untuk menambah baik surau kita dengan jumlah wakaf 1 lot sebanyak rm500, hati saya meronta- ronta ingin turut serta.

Namun, kerana saya hanya seorang surirumah yang berniaga secara kecil- kecilan, jumlah itu cukup besar.

Tapi itu tidak mematahkan semangat saya. Saya memberanikan diri mewar-warkan di dalam group ini, mencari 9 penama untuk berkongsi wang bagi mencukupkan rm500 untuk 1 lot.

Alhamdulillah saya berjaya mendapatkan rakan kongsi.

Tanpa disangka, rupanya ramai lagi sahabat jiran yang ingin turut serta. 1 lot dipecahkan kepada 10 penama. Saya secara tidak rasmi menjadi pemegang amanah menerima duit- duit wakaf puan- puan.

Maka pada tahun itu di atas nama JIRAN WANITA KRT PH kita berjaya membeli 10 lot wakaf. Sebanyak rm5000 telah diserahkan kepada bendahari surau melalui wakil ketua muslimat surau. Alhamdulillah.🌹🌹

Pada tahun 2019, tawaran wakaf masih dibuka. Saya beritahu kepada Kak Faridah selaku ketua muslimat surau, minta izin darinya untuk sekali lagi menjadi pemegang amanah bagi kutipan wang wakaf.

Konsep yang sama, 1 lot pecah kepada 10 penama.

Subhanallah! Untuk tahun 2019 kita berjaya membeli sebanyak 21 lot wakaf dengan jumlah rm10500.

Masyaallah! Bukan duit saya, itu semua duit dari puan- puan. Saya punya hanya rm50 saja. Sama macam tahun 2018.

Sahabat jiran, itulah namanya berkat bila kita buat secara berjemaah. Ia lebih mudah hendak dilakukan berbanding bila kita hendak buat secara berseorangan.

Allah sangat suka perkara yang dibuat secara berjemaah kerana ada keberkatan dan rahmat di situ. Malah pahalanya juga berganda- ganda.

Jom puan- puan, tahun ini kita buat lagi. Tapi bukan di sini, kita buat jauh di bumi Afrika. Di mana sebelum ini, Puan Roslina (KETUA AJK PENGURUSAN JENAZAH MUSLIMAT SURAU NUR AS SOBIRIN) ada bercerita tentang sebuah madrasah di Nigeria yang sedang dalam pembinaan.

Masyaallah, puan- puan.. Kalau di Malaysia kita dengan mudah melihat surau dan masjid merata- merata. Tetapi di sana, di negara yang serba kekurangan, pembinaan sebuah madrasah ibaratnya seperti pembinaan sebuah istana yang hebat.

Tidakkah kita ingin meletakkan sedikit harta kita di tapak- tapak lantai madrasah? Di mana lantai ini akan dipijak oleh mereka yang memburu cinta Allah.

Harta kita yang mengikat batu bata yang membentuk dinding- dinding yang berdiri teguh menjadi pasak kepada terdirinya sebuah madrasah.

Di mana di dalamnya akan berdiri mereka- mereka yang akan mendirikan solat dengan penuh kekhusyukan asbab dapat berteduh di dalam madrasah yang selesa.

Akan ada nanti anak- anak yang menghafal al quran, yang memuji dan membesarkan Allah dengan penuh tawaduk. Allahu…Indahnya.

Betapa nanti, pahala dari kita berwakaf akan terus mengalir tanpa henti sehingga akhirat.

Sahabat jiran wanita, ingat tak lagi kepada jiran kita yang sudah meninggal asbab kanser. Mohon maaf, saya lupa nama arwah. Bila saya belek di dalam hp, rupanya arwah juga penyumbang wakaf surau kita pada tahun 2018.

Saya menangis gembira, kerana arwah, isteri dan ibu yang baik ini, sudah berpeluang menikmati hasil usahanya di dunia. Betapa pahala wakafnya sedang mengalir di dalam kubur.

Jom sahabat jiran wanita, kita buat secara berjemaah lagi, berwakaf untuk MADRATUL ANWARIL MUHAMMADIAH LI TAHFEEZIL QURAN WAL ULUMIL ARABIYYAH

Hubungi
Roslinah Daud / Syed Omar
( Jalan 26, BTP)

www.wasap.my/60122576269/madrasah/

Berjemaah itu berkat. Allah sayang Rasullullah saw pun sayang.πŸ’πŸ’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *