PUDING MANGGA CHEESE SEDAP

Ada mangga, ada cheese cream. Macam- macam boleh buat. Mango cheese cake.

Errmmm… Memang sedap. Dah nak terbuat dah mango cheese cake, tapi terjumpa pulak serbuk agar- agar yang hampir nak expired.

Tak boleh membazir ni. Cari resepi dalam buku azimat purbakala.

Pegi google resepi. Olah sikit- sikit resepinya.

Maka terhasillah puding mangga cara saya.

Bila sebut puding ni, lari mana pun sukatan bahan cecair tetap kena seimbang dengan sukatan agar- agar. Baik yang bertali atau pun yang serbuk. Boleh jadi puding akan terkeras atau terlembik.

Contoh kalau resepi untuk 20g agar- agar memerlukan 1700ml air. Maka sebarang cecair yang dimasukkan mesti jumlahnya 1700ml.

Macam ni, kononnya kita nak buat puding buah-buahan. Ikut resepi, hanya perlu masukkan buah-buahan saja, tapi kita nak guna buah-buahan dalam tin. Sejenis kita pula yang tidak suka membazir. Boleh saja masukkan air dari dalam tin tadi dengan mengurangkan sukatan air tadi. Janji sukatan cecair sebagai contoh tadi cukup 1700ml.

Begitu juga dengan penggunaan susu cair. Contoh, nak guna hanya 350ml susu. Tapi susu cair yang kita ada sebanyak 450ml. Jangan takut nak guna keseluruhan susu cair tadi. Gunakan saja 450ml tadi, dengan mengurangkan sukatan air. Cukupkan jumlah bahan cecair sebanyak 1700ml.

Penggunaan tepung kastard di dalam puding. Tujuannya untuk menjadikan puding kita lebih lembut dan halus.

Kebiasaannya kita hanya memerlukan 1-2 sudu besar tepung kastard. Saya juga suka menambah 1-2 sudu besar tepung jagung. Tekstur puding akan lebih licin dan berkilat.

Tepung kastard dan jagung dimasukkan waktu akhir sebelum kita hendak angkat puding dari api.

Jangan tak tau, di dalam puding juga boleh dimasukkan biskut dan roti!

Selalunya, bila ada sekeping dua roti yang tidak habis dimakan dan hampir hendak tamat tarikh luput, jangan dibuang!

Nak buat puding roti memanglah tidak berbaloi. Masukkan dalam puding. Boleh!

Roti direndam dengan sedikit susu cair sampai kembang. Kemudian kisar sampai halus. Boleh dimasukkan sekali dengan semua bahan setelah agar- agar dan gula sudah sebati dan larut.

Kebiasaan yang saya buat, agar- agar dan gula dilarutkan bersama air sampai menggelegak. Sukatan susu, air dalam tin buah-buahan dan buah- buahan dimasukkan kemudian. Kacau rata. Bila sudah nampak air wap, masukkan bancuhan tepung kastard dan kacau lagi.

Tidak perlu tunggu sampai mendidih kerana apabila puding tadi mendidih susu akan bergentil. Angkat dari api dan terus kacau sekejap.

Masuk dalam bekas dan hiaslah ikut kesukaan kita.

Dalam resepi ni saya letakkan sedikit cheese. Buat penambah rasa di dalam puding. Tak letak pun takpe. Tiada akta yang akan menghukum.😁

Jomlah tengok resepi. Resepi ni resepi asal yang saya ambil dari group MAHN, saya olah sikit.

Oh ya, jika suka puding yang manis sedikit, bolehlah ditambah gula dalam 2 sudu besar lagi. Resepi ini kemanisannya sederhana. Tidak manis sangat.

Puding Mangga Cheese

20g agar- agar tali atau serbuk
5 cawan air
1 cawan gula
3 biji mangga ( 2 dikisar , 1 potong dadu)
1 keping cheddar cheese ( saya guna 50g cream cheese sebab itu saja yang ada)
2 1/2 cawan susu cair atau susu segar.
2 sudu besar tepung kastard
Sikit garam ( sebagai pemangkin rasa. Kalau terlupa letak atau taknak letak pun tak pe.)

Cara:

Masak agar-agar dan gula hingga larut. Perlahankan api. Masukkan susu cair, cheese, garam dan tepung kastard (dibancuh dengan sedikit air).

Ambil sebahagian, masukkan dalam bekas yang kita suka. Tujuannya untuk kita jadikan puding kita ni berlapis. Bahagian ini akan berwarna putih. Barulah cantik nanti puding kita.

Puding yang masih berbaki di atas api, kita masukkan mangga yang telah dikisar dan yang sudah dipotong dadu. Kacau rata. Ketika ini jika suka, letakkan beberapa titik pewarna kuning. Tujuannya untuk menyerlahkan warna pada puding.

Apabila puding yang sudah kita letakkan di dalam bekas tadi separuh keras, carikkan atau goreskan bahagian atasnya dengan garpu perlahan- lahan.

Kemudian masukkan keseluruhan puding yang ada ke dalam bekas tadi.

Tujuan kita menggores puding tadi adalah untuk memastikan kedua bahagian puding tadi melekat dengan baik supaya semasa kita potong, puding ini tidak terpisah pada 2 bahagian.

Rehatkan puding tadi. Jika suka, bolehlah dihiaskan dengan mangga yang dipotong dadu. Letakkan mangga dadu tadi ketika puding sudah separuh keras.

Nak bagi hiasan mangga kita nampak berkilat dan cantik, sebelum ditaburkan ke atas puding, mangga tadi boleh digaulkan dengan sesudu dua sunquik perasa oren atau mangga. Gaul perlahan supaya mangga dadu tadi tidak benyek atau lembik.

Masukkan ke dalam peti sejuk. Sedap dimakan ketika sejuk.

Selamat mencuba..🌹🌹

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *