PENAPIS AIR KITA..HALAL KE?

COPY AND PASTE

Air putih/ penapis air halal?

Pernah ditanya oleh seorang usahawan kepada saya. “En Amin, air pun nak cari yang halal juga ke? Kan kita ambik daripada air paip. Kalau ada bab1 mati pun, halal ja air tu”.

Itulah persoalan yang sering ditanya tentang air putih.

Sebenarnya isunya adalah FILTER / penapis bukannya air.

Baiklah.

Sebelum kita meneruskan penerangan tentang filter aka penapis air. Jom kita ulang kaji tajuk jenis-jenis air dalam Islam:

Air terbahagi kepada empat bahagian iaitu:

a) Air Mutlaq:

Air ini adalah air yang suci lagi menyucikan. Maksudnya dia boleh menyucikan najis-najis.

b) Air Musta’amal:

Air yang suci tetapi tidak boleh menyucikan yang lain.

– Air yang bercampur itu ada dua cara:-

1) Majawir
– Bercampur dengan cara Mujawir iaitu air yang berubah dengan sebab termasuk di dalamnya dengan sesuatu yang dapat dipisahkan daripada air, contohnya sebuah baldi yang penuh dengan air termasuk di dalamnya sebatang kayu dan kayu itu boleh dipisahkan daripada air tersebut, maka hukum air itu ialah air mutlak.

2) Mukhalit
– Bercampur dengan cara Mukhalit iaitu benda yang masuk ke dalam air itu tidak dapat dipisahkan daripada air, contohnya sebuah baldi yang penuh dengan air maka termasuk ke dalamnya sabun maka dihukumnya air Musta’amal.

c) Air Musyammas:

Air suci lagi menyucikan tetapi makruh untuk menggunakannya.
Air yang suci lagi menyucikan yang lain tetapi makruh digunakan pada tubuh badan tidak pada pakaian.

d) Air Mutanajjis:
Air Mutanajis ialah air yang bercampur dengan cara Mujawir.
Contoh terkena najis, sedangkan ia kurang dari dua kolah, atau air yang lebih daripada dua kolah tetapi terkena najis sehingga berubah warna, rasa atau baunya. Air ini tidak boleh digunakan untuk bersuci kerana ia tidak suci dan tidak mensucikan

Baiklah…

Seperti penentangan diatas, saya ingin kongsikan isu tentang filter. Isu air ditapis adalah bagaimana air itu ditapis? Apakah jenis filter yang digunakan? Apakah sumber filter yang digunakan?

Untuk maklumat semua.

Di dalam filter mempunyai bahan yang dinamakan seramik. Seramik ini banyak digunakan di dalam kebanyakan alat sistem penapis air. Bahan Seramik ini berfungsi untuk menyaring bahan lumpur, lumut, mikro-organisma dan bahan-bahan cemar yang besar sebelum melalui proses penyaringan berikutnya.

Akan tetapi yang perlu disedari oleh kita semua ialah banyak bahan seramik yang ada di pasaran diperbuat dari bahan ‘Tulang Haiwan’. Tulang ini akan dihancurkan, diproses secara mampatan serta dibentukkan seperti tiub untuk dipasang pada katrij sistem penapis air.

Tetapi jika tulang ini daripada tulang bab1, bagaimana?

Maka carilah filter yang halal seperti Hijrah ke Hijjaz atau seangkatan dengannya.

Sebab itu lah, di dalam pensijilan halal. Pengusaha mesti “declare” penapis yang digunakan. Jika penapis itu daripada sumber yang meragukan. Maka sijil halal tidak akan diberikan.

Nota: mommy-mommy tu…pastikan penapis air dirumah halal ya!

Mencari halal fardu untuk muslim.

Sekian,
Aminurrashid
#abamhalal
#trainerhalal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *