Ayam oh ayam!

Ayam @ Bazar…

Pagi ini saya tak komen tentang bazir di bazar.

Tapi nak cerita tentang AYAM!

Pada bulan puasa ini, kalau kita pergi ke bazar dan melihat lauk-lauk yang dijual. Pasti semuanya nampak sedap. Memang kita jamu mata la kan…

Tapi sayangnya antara kita tidak pernah terfikir dan bertanya:

Sebagai contoh si Kuala Lumpur.

– Berapa banyak bazar ramadan yang ada?
– Setiap bazar ramadan mesti mempunyai lauk atau makanan berasaskan ayam?
– Ayam sebanyak ini, datang dari mana?
– Dimana tempat sembelih?
– Siapa yang sembelih?
– Betul ke cara sembelihannya?
– Siapa yang memantau?

Maka persoalan ini perlu dirungkaikan.

Betapa sedih pula..
– AYAM itu pula tidak masak/mentah.
– ada yang menjual yang sudah basi.
– ada juga yang menjual lauk semalam.
– ada yang penyediaan tidak bersih.

Sebenarnya perniagaan yang dilakukan pada bulan puasa ini banyak pahala boleh dibuat jika perniaga tahu akan KEBERKATAN. Bukan hanya memperolahi duit yang banyak, malah pahala berlibat ganda.

Tip ke bazar:
– Pastikan lauk yang dibeli itu tidak berbuih atau mempunyai warna yang pelik.
– Elakkan membeli lauk yang berkuah.
– Ambil kuih yang hampir dengan perniaga atau yang dibawah (baik-baik nanti kene marah).
– pergi gerai yang ramai orang (subjektif)
– PALING PENTING – LIHAT KEBERSIHAN PEKERJA, PERALATAN, dan PERSEKITARAN GERAI.

Sekian,
#abamhalal

TETAMU- kedatangannya membawa rahmat, keluarnya membawa dosa pergi.

Masa kita tengah serabut itulah selalu diuji. Tetamu nak datanglah, kucing nak beranaklah. Macam- macam hal.Tapi bila tiba bab tetamu, en somi selalu menegur kalau saya kata saya tak ready nak terima tetamu.”Kalau orang nak datang rumah tu jangan dihalang, biar mereka masuk rumah kita. Tetamu tu rahmat, pembawa berkat. Dia balik bawa dosa-dosa kita. Antara perkara yang Allah sangat suka hambaNya buat.””Kita ni banyak buat dosa, yang selalu kita tak rasa tu dosa. Dosa yang halus-halus nilah yang tetamu nak bawa balik. Tak suka ke?””Kita ni banyak sangat nak minta dengan Allah, tak suka ke berkat tetamu tu datang, asbab hajat kita Allah tunaikan.”Itulah selalu bebelan en somi pada saya. Alasan biasa, rumah bersepahlah, nak pegi jenjalanlah. Tah apa-apa lagi.Semua itukan boleh diadjust. Rumah bersepah tu kemaslah. Kalau tengah bergaduh tu simpanlah sekejap. Lagilah sekarang, siap boleh call lagi bila masa nak datang. Tetamu datang pun bukan selalu.Sebab tak selalulah kita kena raikan.Sungguh, yang berat inilah rupanya besar ganjaran dari Allah. Rahmat dan berkat dari Allah.Sunnah rasulullah saw yang sangat dituntut.Kalau sekadar amalan baik yang kita buat hari-hari. Tak tau yang mana Allah terima. Kita semua perlukan keberkatan dan rahmat dari Allah. Tanpa rahmat dan kasihsayang Allah, kita adalah hamba yang miskin. Miskin yang tidak nampak di mata kasar.Miskin harta nampak di mata. Miskin amalan siapa pun tak tahu.

Minyak Herba Asmak- selsema dah tak ada.

*TAK TRY TAK TAHU*

Harga setanding kualiti ke produk ni ?
Trusted ke produk ni ?
Ade KKM tak ni ?
Apa beza dengan Minyak sapuan yang lain ?
.
.
Fuhhhhh berpeluh dahi nak jawab soalan macam ni dari customer. Itu dululahh sekarang tidak lagi sebab Minyak Herba Asmak kian dikenali dan sering laku keras. 😍

Harga RM 39 merupakan harga mampu milik bagi setiap keluarga.

Mahal ??. Minyak Herba Asmak mampu membantu anda menyelesaikan masalah kesihatan seperti :
✅ Batuk
✅ Selsema
✅ Kahak
✅ Senggugut
✅ Asma
✅ Pening kepala
✅ Luka-luka kecil
✅ Sakit perut
.
.
Bayangkan setiap penyakit diatas memerlukan ubat yang berlainan pada harga yang berbeza. Leceh kan ?

Dengan harga RM 39 ianya boleh membantu selesaikan masalah ini. Masih mahal lagi ???

Jangan kedekut berbelanja untuk kesihatan diri. Takut memakan diri kelak nanti.

*Minyak Herba Asmak mempunyai pengiktirafan dari KKM tau sooooo memang trusted 100% !*
.
BERMINAT ?

Wasap sekarang
.
.
Www.wssp.com/60192304433
Www.wssp.com/60192304433

#wearefamily
#jgntgkhargatpkualiti

Selsema, batuk berkahak- Minyak Herba Asmak solusinya.

ANAK SELSEMA BATUK BERKAHAK ?

Macam mana #Minyak #Herba #Asmak boleh bantu menghilangkan kahak?

Meh sini nak jelaskan. Minyak Asmak ada bahan semulajadi yang premium seperti #habbatussauda,#MinyakZaitun,#Gamat dan #MinyakKelapaDara yang bagus untuk selsema batuk kahak.

Jadi caranya, hanya sapu Minyak Asmak secara konsisten dan kerap pada dada, hidung, kaki, leher dan belakang.

Ia akan membantu untuk #MENCAIRKAN #KAHAK tersebut.

Bila dah cair, ia akan mudah untuk dikeluarkan dengan

1. #Muntah

-Sebab bila kita pun rasa ada cecair banyak dalam tekak, rse nk muntah. Macam tu jugak baby.

2. #Melalui najis.

– Bila dah cair kahak, dia boleh turun melalui najis jugak. Sebab itulah ada najis yang berlendir

3. #Melalui hingus

– Jangan terkejut pulak lepas sapu Minyak Asmak, hingus makin banyak. Sebabnya kahak tu dah cair. Tugas parents kena sedut hingus. Kalau tak dia akan berkumpul jadi kahak balik.

Lain budak, lain cara untuk dia keluarkan kahak tersebut. Jadi kita kena perhatikan anak kita jenis mcm mne. Kalau mudah ikut najis xpe. Tapi kalu melalui hingus, mak ayah kena sedut hingus tu.

Jangan biarkan kahak lama dalam dada, boleh menyebabkan jangkitan paru-paru, serta masalah lain yang lebih serius. Jom ikhtiar.

Sesuai untuk semua peringkat umur.. Cubalah sebotol, pasti berbaloi.👍👍😊

#MinyakHerbaAsmak

Hubungi

0192304433 Anita

Minyak Herba Asmak- 1 rumah 1 Asmak

Esok govment dah gaji. Ibu-ibu ayah-ayah yang sebelum ni nak cuba #minyakHerbaAsmak tapi duit terhad esok bolehla masuk dalam list perbelanjaan bulanan. Try test yang minion dulu. Alaaa RM19 je la. Tawakal cara alami.

Kesian kat anak-anak time batuk selsema semput. Cegah sebelum parah.

#Titis#sapu#gosok. Berketul-ketul kahak keluar.#anaktidolena #ibutenang

0192304433 Anita

Minyak Herba Asmak- bahan-bahannya rare..

*RAMUAN ALAM YANG “RARE”*

🌸*GAMAT GOLD*🌸
✅Bagi penduduk pesisiran pantai Semenanjung Malaysia, spesies timun laut Stichopus horrens (2012) daripada Genus Stichopus yang lebih dikenali sebagai ‘gamat emas’ kerana warna badannya yang kekadang kelihatan dalam air seperti tongkol emas.
✅Terkenal dikalangan pengamal perubatan traditional disebabkan khasiatnya.
Gamat membantu mengurangkan penyekatan saluran pernafasan (asma), penyembuhan luka, anti bakteria dan kesan analgestik (penahan sakit semulajadi).

🌸*HABATUSSASUDA*🌸
✅Nama saintifiknya ialah Nigella Sativa
✅3 bahan kimia asli yang ada pada habbatussauda iaitu thymoquinone (TQ), thymohydroquinone (THQ) dan thymol
✅Mengandungi kalsium, serat, zat besi, kalium, protein, kharbohidrat dan kandungan lemak yang sihat.
✅Kebaikan habbatussauda yang tersendiri dapat membantu mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan dan berkesan untuk mengurangkan sinusitis akut ataupun resdung.

🌸*MINYAK ZAITUN*🌸
✅Minyak Zaitun datang dari buah Zaitun. Pokok Zaitun tumbuh dengan subur di negara negara Mediterranean seperti Maghribi dan Itali. Minyak zaitun asli terhasil dari perahan lemak buah zaitun secara tradisional.
✅Antara khasiat Minyak zaitun adalah untuk memerahkan bibir, menyihatkan rambut, menjaga kulit wajah, mengatasi kulit kering dan lain-lain.
✅Buah Zaitun mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang tinggi seperti *Vitamin E, Zat Besi, Kalsium, Natrium, Oleuropein*.

Hebat kan 3 ramuan yang saya ceritakan ini.

Memang rare sangat dalam dunia ni. Susah nak cari. 😭

*TAPIIIIIII*

Ramuan ini boleh didapati didalam *Minyak Herba Asmak*. Hebat kannnnn😍

🔥*Gabungan Makanan Sunnah & Inovasi menghasilkan Minyak Herba Asmak yang berkualiti.*🔥

Ramuan yang rare ini juga yang membuatkan Minyak Herba Asmak laku kerasssss. 😍😍

‼️*100% BERASASKAN HERBA*‼️
Nak cuba meh la ws
Http://www.wasap.my/60192304433

#minyakherbaasmaksetiaalam

Minyak herba asmak- melegakan gastrik dan buasir

S

apa kat sini selalu kena #gastrik?

Korang mesti tak lalu kan makan pil dia yang besar tu kan.Pastu kena kunyah pulak tu.Untuk bagi mudah serap kat dinding perut yang gastrik tu.Rase dia? 😣

Ada yang tanya saya,boleh ke minyak herba asmak hilangkan gastrik?

Dik non, untuk sembuhkan gastrik tu tak lah tapi insyaallah boleh melegakan sakit perut tu.

Caranya?

Dik non sapu kerap kat perut dan keliling pinggang.Lebihkan sapu kat bahagian perut belah kiri, tak lama mesti kentut dan rasa selesa. Boleh minum air kosong suam untuk bantu seimbangkan asid dalam perut.

Jadi,cara terbaik elak kena gastrik semula, jaga lah makan. Dan time makan.

Dinding Perut kita bila dah terluka dengan asid gastrik ni,memang mudah akan kena gastrik semula bila makan pun main bedal saja la.

Luka lama di badan boleh berdarah semula inikan pulak luka di perut.Gitu lah dik non 😂

#MinyakHerbaAsmak
#teamMimiAsmak

Kahak,hingus dapat keluar asbab Minyak Herba Asmak

Kak Rosmalita menderita masalah asma dan kahaknya buatkan dia sesak nafas. Nak keluarkan kahak yang terperangkap dalam paru-paru tu susah sangat. Bukan dia tak pernah ikhtiar. Ubat klinik semua sudah dicubanya.
.

Sejak akhir akhir ini serangan asmanya semakin kerap. Inhaler memang standby tepi katil je setiap hari.

Terdetik dihatinya nak cuba kaedah lain. Dia ada terdengar #minyakherbaasmak sering dikatakan mampu merawat asma dengan hanya sapuan sahaja.
.
Biasalah orang dah sakit, sanggup ikhtiar apa sahaja untuk pulih. Apa salahnya kali ni melabur #HANYA RM39 untuk sebotol minyak asmak detik hatinya.

Kak Rosmalita google nama penjual #minyakAsmak, terus jumpa nama saya dan dia terus deal untuk pembelian tanpa banyak soalan.

Bila minyak asmak sampai sahaja, dia terus guna waktu malam sebelum tidur. Alhamdulillah hasilnya banyak #kahak keluar. Dia bersyukur sangat-sangat perubahan positif ini. Dia macam tak percaya minyak asmak yang kegunaannya hanya sapu diluar mampu memberikan kesan yang sebaik ini. Nafas selancar air sungai dan kahak degil dapat dikeluarkan.

Kini Kak Rosmalita tiada lagi masalah gangguan tidur akibat serangan #asma, dan dia telah berjaya mendapat tidur yang berkualiti. Kebergantungan terhadap inhaler dan nebulizer juga semakin berkurang.

Semoga Kak Rosmalita berjaya sembuh sepenuhnya.

#minyakherbaasmak
#MinyakAsmak
#WeAreFamily

Kredit fb : Mohd Rafhan

MINYAK HERBA ASMAK- ada KKM

*TAK TRY TAK TAHU*

Harga setanding kualiti ke produk ni ?
Trusted ke produk ni ?
Ade KKM tak ni ?
Apa beza dengan Minyak sapuan yang lain ?
.
.
Fuhhhhh berpeluh dahi nak jawab soalan macam ni dari customer. Itu dululahh sekarang tidak lagi sebab Minyak Herba Asmak kian dikenali dan sering laku keras. 😍

Harga RM 39 merupakan harga mampu milik bagi setiap keluarga.

Mahal ??. Minyak Herba Asmak mampu membantu anda menyelesaikan masalah kesihatan seperti :
✅ Batuk
✅ Selsema
✅ Kahak
✅ Senggugut
✅ Asma
✅ Pening kepala
✅ Luka-luka kecil
✅ Sakit perut
.
.
Bayangkan setiap penyakit diatas memerlukan ubat yang berlainan pada harga yang berbeza. Leceh kan ?

Dengan harga RM 39 ianya boleh membantu selesaikan masalah ini. Masih mahal lagi ???

Jangan kedekut berbelanja untuk kesihatan diri. Takut memakan diri kelak nanti.

*Minyak Herba Asmak mempunyai pengiktirafan dari KKM tau sooooo memang trusted 100% !*
.
BERMINAT ?

Roger sekarang
.
.
📲 019 2304433
📲 019 2304433

SAKIT GOUT- bedak asmak boleh membantu.

Tanah liat putih bukan untuk kegunaan luaran je, rupanya boleh juga dibuat minum untuk mengurangkan sakit gout dan menurunkan panas badan akibat demam. Paling tak sangka, boleh juga ditambah dalam bancuhan tepung goreng pisang untuk hasil yang lebih rangup. 😱

Malam ni, jom kita cekidout kelebihan tanah liat putih ni untuk wajah😘

Hubungi

0192304433 Anita